Geen zin in seks. Wat nu? De intimiteitscoach kan je helpen.

Geen zin in seks. Wat nu?

| |

Geen zin in seks. Dat overkomt iedereen wel eens. Maar wat als dit nu een probleem wordt binnen je relatie?

Seksuele verlangens binnen de relatie veranderen in de loop van de tijd. In mijn praktijk werk ik geregeld met koppels waarbij een van beide partners geen zin meer heeft in seks. De redenen waarom dit zo is zijn erg uiteenlopend. Vaak heeft het wel te maken met een of meerdere van de volgende punten:

1. Routine en verveling: Zeker als koppels in een langdurige relatie zitten, kan het zijn dat een of beide partners seksuele sleur ervaren. Het is een beetje het zelfde spelletje, telkens weer. En omdat de variatie uitblijft, is de passie ook ver(der) te zoeken. Regelmatig kijkt een client me met grote ogen aan als ik ze vraag: “Heb je geen zin meer in seks, óf heb je gewoon geen zin meer in de seks die je hébt?” Het antwoord is dan vaak: “Dat laatste.”

2. Verschillende opwindingsstijlen: Wat veel koppels niet weten, is dat beide partners meestal een verschillende opwindingsstijl hebben. Onlangs – en niet voor de eerste keer – zat een vrouwelijke client huilend in mijn praktijk omdat ze dacht dat ze ‘stuk’ was. Ze werd namelijk niet spontaan opgewonden, zoals haar man wel. Zoals – en ik generaliseer maar een beetje – de meeste mannen wel. Gelukkig kon ik mijn client verzekeren dat er helemaal niets mis met haar was. Haar man had een spontane opwindingsstijl. Zij had een responsieve opwindingsstijl. Dit hoeft verder binnen een relatie helemaal geen probleem te zijn. Helaas wordt dat het vaak wel.

3. Onjuiste context: Of je nu een spontane of een responsieve opwindingsstijl hebt, context matters! De context waarbinnen je elkaar benadert voor intimiteit en seks is belangrijk. De juiste context heeft zowel een externe component (Is de slaapkamer opgeruimd? Is de afwas gedaan? Liggen de kinderen al op bed?) en een interne component (Voel ik me veilig? Vertrouw ik mijn partner? Ben ik ontspannen of niet?). Soms doet het al wonderen om samen te onderzoeken wat voor jullie allebei een fijne context is voor intimiteit.

4. Geen goede afstemming: It takes two to tango. Voor fijne seks is het belangrijk dat beide partners goed op elkaar afgestemd zijn. Om dat te bereiken is het nodig dat beide partners niet alleen op elkaar ingespeeld zijn, en elkaars verlangens en behoeften kennen en deze ook naar elkaar durven uitspreken. Daarnaast is het cruciaal dat beide partners ook hun eigen lichaam goed kunnen voelen (goede interoceptie hebben).

5. Medische en Hormonale Factoren: Medische aandoeningen, medicatie en hormonale veranderingen kunnen allemaal van invloed zijn op het seksuele verlangen. Zo begeleid ik regelmatig vrouwen die voor of tijdens de menopauze hun eigen lichaam en seksualiteit aan het herontdekken zijn. Soms gaat dit gepaard met een verminderde zin in seks.

6. Lichaamsbeeld en Zelfvertrouwen: Onzekerheid over het eigen lichaam en zelfbeeld kan leiden tot een gebrek aan seksueel verlangen. Als iemand zich niet comfortabel voelt in zijn of haar eigen huid, kan dit de intimiteit belemmeren. Soms zie ik in mijn praktijk dat als partners deze onzekerheden naar elkaar in alle eerlijkheid en kwetsbaarheid uitspreken, er al veel kan veranderen. En soms heeft dat wat meer tijd nodig.

Het is belangrijk om te erkennen dat een verminderde zin in seks binnen een relatie een veelvoorkomend probleem is. Bijna elk koppel dat in een langdurige relatie zit krijgt hier op een gegeven moment mee te maken. Je zou zelfs kunnen zeggen: het hoort er gewoon ook bij. Dat betekent natuurlijk niet dat je er niets aan kan doen of je er maar bij neer te leggen hebt.

Zeker als geen of verminderde zin in seks echt een probleem wordt binnen de relatie, is het verstandig om hier open en eerlijk met elkaar over in gesprek te gaan. Als intimiteitscoach kan ik jullie begeleiden in dit proces. In mijn praktijk in Zeist gaan we binnen een veilige setting onderzoeken wat jullie verlangens en behoeften zijn. We gaan kijken hoe jullie de weg naar fijne intimiteit met elkaar weer kunnen terugvinden. En ik reik jullie de juiste tools aan zodat jullie samen weer kunnen groeien.

Vergelijkbare berichten