open relatie, ethische non-monogamie, intimiteitscoaching, relatietherapie

Open relatie: goed idee of niet?

| | |

Vorig jaar maakte ik met mijn lief Daphne voor onze podcast Piemels en Poesjes een aflevering over open relaties. Want is dat nu een goed idee, of niet? En hoe pak je dit dan aan met elkaar? Hoe verlies je elkaar niet uit het oog en zet je je relatie niet op het spel? Nu een jaar later is dit de best beluisterde aflevering die we tot nu toe gemaakt hebben.

Afgelopen week hebben we weer een aflevering over open relaties opgenomen. Want bij ons gebeurt er van alles, en zitten we in een proces. Een prachtig proces, een pijnlijk proces, een liefdevol proces en soms ook gewoon een kutproces.

Ik krijg in mijn praktijk ook steeds vaker cliënten die hier (hulp)vragen over hebben. Soms een koppel samen, soms mannen of vrouwen apart. Vroeger dacht ik altijd dat mannen hier meer mee bezig waren dan vrouwen. De realiteit in mijn praktijk is toch anders. Het zijn vaker de vrouwen die nieuwsgierig zijn naar een open relatie en het onderwerp bespreekbaar willen maken. Ik durf inmiddels met een gerust hart te zeggen: het onderwerp lééft! En niet alleen in de tantra scene waar ik vandaan kom, maar ook bij de ‘gewone’ mens.

Mijn eigen ontdekkingsreis op het gebied van open relateren duurt alweer bijna 20 jaar.

En wat heb ik enorm veel fouten gemaakt in die tijd. Fouten die soms te vermijden waren geweest, maar soms ook gewoon moesten gebeuren omdat ik wat te leren had. Tijdens mijn jaren in de tantra wereld zag ik veel van mijn vrienden en vriendinnen worstelen met dezelfde stukken. Ik heb helaas veel relaties hierop stuk zien lopen. Ook mijn eigen huwelijk is hierdoor destijds op de klippen gelopen.

Terugkijkend hierop, en heel veel therapie en opleidingen later, besef ik dat ik aardig naïef was in mijn opvattingen over wat een open relatie werkelijk betekent. Wat ik toen nodig had gehad, was iemand die me op het juiste moment de juiste vragen had gesteld. En me aan de hand had kunnen nemen in het lastige (zelf)onderzoek dat hierbij hoort.

Want waarom zou je dat eigenlijk willen, de relatie openen?

En wanneer doe je dat dan, maar vooral ook: wanneer zeker niet? En hoe hou je het veilig voor jezelf en je lief? Hoe deal je met alle heftige emoties die hierbij aangeraakt gaan worden. En hoe kan je elkaar in deze storm nog blijven zien en horen? En wat als je je eigen grenzen niet kent of niet aan kan geven? Of je hebt zelf die behoefte aan seks met een ander niet, en je kan er gewoon niet bij dat je partner dat verlangen wel heeft? En ga zo maar door.

Geregeld komt een stel naar me toe met de vraag hoe ze op een veilige en verantwoorde manier hun relatie kunnen openen. Soms ook hebben ze al geëxperimenteerd hiermee. Vaak heeft het naast leuke spanning en plezier ook veel stress en onzekerheid opgeleverd. En meer dan eens vindt de een het geweldig, terwijl de ander het verschrikkelijk vindt.

Altijd zijn de verhalen heel herkenbaar voor mij.

En nu zitten Daphne en ik alweer een tijd in ons eigen proces. Maar hoe kan het ook anders: een open relatie is altijd een proces. Er is altijd wel weer een laagje dieper wat je af kan pellen. Pijntjes en onzekerheden zullen er altijd wel zijn. Want als je je hart opent naar elkaar en je kwetsbaar opstelt, zijn het ook niet alleen maar bloemetjes die je elkaar laat zien.

Mocht je op een veilige en liefdevolle manier samen met je partner willen onderzoeken of een open relatie iets voor jullie is? Als relatietherapeut en intimiteitscoach begeleid ik je graag in dit soms mooie, maar ook zeker uitdagende proces. Ook als je al in een open relatie zit, of je eerste stappen hierin gezet hebt, en behoefte hebt aan meer ondersteuning, ben je bij mij van harte welkom.

NB. Steeds vaker wordt voor het op een verantwoorde manier van open relateren de term ethische non-monogamie (ENM) gebruikt. ENM is een verzamelnaam voor vormen van relateren waarin mensen met instemming van alle betrokkenen de mogelijkheid hebben tot intimiteit met meerdere mensen. Dit kan verschillende vormen aannemen: van romantische intimiteit tot seksuele intimiteit tot andere vormen van intimiteit.

Vergelijkbare berichten