Ben jij zelfverzekerd en ontspannen in bed?

|

Voor veel mannen is het een uitdaging om in de slaapkamer ontspannen en zelfverzekerd te zijn, en tegelijkertijd helemaal te kunnen genieten van seks.

Beïnvloedt door porno en cowboy-verhalen over hoe seks behoort te zijn en over hoe we ons als man in de slaapkamer behoren te gedragen voelen veel mannen prestatiedruk. Ze worden overladen met – op zijn zachtst gezegd – verwarrende boodschappen over wat “een vrouw wil” en hoe we hier aan moeten voldoen, en dit maakt hen onzeker over hun kwaliteiten als minnaar.

Sommige mannen zoeken de oplossing door nog harder hun best te gaan doen, en hun bedpartner nog meer te plezieren (de ‘pleasers’). Hiermee zoeken ze bevestiging bij de ander dat ze een goede minnaar zijn. De onderliggende hoop is dan dat dit hun twijfels en onzekerheid over hoe ze presteren in bed weghaalt.

Andere mannen drukken dit ongemakkelijke gevoel van onzekerheid liever weg. Maar ook dan is er vaak dat zachte stemmetje in hun hoofd tijdens de sæks dat ze nét niet helemaal kunnen negeren:

“Kom ik niet te snel? Vindt ze het wel lekker genoeg? Doe ik het wel goed? Ben ik wel beter dan haar ex? Waarom heb ik nog geen erectie? Laat ik wel genoeg zien dat ik het ook lekker vind?”

Etc etc.

Voor de meeste mannen zijn dit geen zaken waar ze graag aan denken, of überhaupt prioriteit aan geven om dit te veranderen. Om als man aan jezelf toe te geven dat je kwaliteiten als minnaar wel wat beter zouden kunnen is pijnlijk en eng. Want het mannelijk ego is op geen enkel ander punt zó breekbaar.

De waarheid is dit:

Als je twijfelt of je bedpartner het fijn vindt wat je doet, dan ben je een matige minnaar. En dat is ook goed nieuws: er is namelijk ruimte voor groei, en het is makkelijker dan je denkt.

(Het is alleen niet zo makkelijk als kegel-oefeningen doen (niet doen!), kamasutra standjes leren, simpelweg een boek over tantra of perfect beffen lezen, of de affirmatie “Ik ben wél een goede minnaar” 10.000 keer herhalen.)

De waarheid is óók dit:

Onzekerheid tijdens het vrijen is echt niet nodig. Als je tijdens de vrijpartij helemaal bij jezelf kan blijven, en je je eigen lichaam helemaal kan voelen, dan is er geen twijfel mogelijk wat je bedpartner er van vindt. Want wat zij voelt, voel jij dan ook. Er is lichamelijke afstemming. Je zit niet in je hoofd te malen of ze het lekker vindt, want je bent volledig aanwezig in je lichaam. Als dit het geval is, dan komt wat jij lekker vindt prachtig overeen met wat zij lekker vindt.

Geen prestatie-angst. Geen zetten vooruit denken. Niet doen wat je eerst deed omdat het toen ‘werkte’.

Maar gewoon: ontspannen samen geweldige sæks hebben.

Hier hebben we het over tijdens mijn dagtraining “de man in bed”, die ik gedurende het jaar meerdere keren geef.

Ben je een man, en durf je aan jezelf toe te geven dat je als minnaar nog wat bij kan leren, dan nodig ik je van harte uit. Vind je het toch te spannend in een groep, stuur me dan een mail. Dan onderzoeken we samen of ik je op een andere manier kan begeleiden.

Photo credits: Rachel Schraven

Vergelijkbare berichten