Hulp bij het onderzoeken van een open relatie
Mocht je op een veilige en liefdevolle manier samen met je partner willen onderzoeken of een open relatie iets voor jullie is? Als relatietherapeut en intimiteitscoach begeleidt ik je graag in dit soms mooie, maar ook zeker uitdagende proces. Ook als je al in een open relatie zit, of je eerste stappen hierin gezet hebt, en behoefte hebt aan meer ondersteuning, ben je bij mij van harte welkom.
Wat is een open relatie eigenlijk?
Een open relatie is een vorm van niet-monogame relatie waarin twee mensen die een intieme relatie met elkaar hebben, elkaar toestaan om ook emotionele of seksuele relaties met anderen aan te gaan. Tegenwoordig noemt met de open relatie ook wel een ethische non-monogame (ENM) relatie. Hoe een koppel deze open relatie vorm geeft, hangt af van de wensen en grenzen van de betrokken personen (dit kunnen dus eventueel ook derden zijn).
In sommige open relaties is de afspraak dat partners alleen af en toe seksuele contacten met anderen hebben. Terwijl andere open relaties ook kunnen leiden tot het aangaan van emotionele relaties met andere mensen naast hun primaire partner. De sleutel tot een succesvolle open relatie is open en eerlijke communicatie, wederzijdse toestemming en respect voor de grenzen en overeenkomsten die tussen de partners zijn vastgesteld.
Het concept van open relaties verschilt van polyamorie, waarbij mensen meerdere emotionele en vaak toegewijde relaties met anderen hebben. In een open relatie blijft de oorspronkelijke partner meestal de belangrijkste en meest toegewijde relatie, terwijl in polyamorie meerdere gelijkwaardige relaties naast elkaar kunnen bestaan.
Waarom mensen kiezen voor een open relatie is heel divers.
Wat ik in de praktijk vaak te horen krijg is dat één van beide partners – maar soms ook allebei – een verlangen heeft om nieuwe seksuele ervaringen op te doen met anderen, of om op onderzoek te gaan naar verschillende aspecten van hun eigen seksualiteit. Wat ik ook geregeld hoor is dat koppels uiteenlopende verlangens en behoeften hebben, en dat ze willen onderzoeken of het toelaten van anderen binnen de intieme relatie hen kan helpen deze te vervullen.
Ook delen koppels met me dat het eigen seksleven op een laag pitje staat en dat ze hopen dat ze hier weer wat pit in kunnen brengen door de relatie te openen. En sommige koppels kiezen hiervoor omdat ze het zien als een katalysator voor persoonlijke groei en zelfontdekking.
Het kan best lastig zijn om samen met je partner te onderzoeken of een open relatie iets voor jullie is. Vaak roept dit proces veel emoties op. Vanuit mijn rol als relatietherapeut en intimiteitscoach kan ik jullie hierin begeleiden.
Een van de belangrijkste aspecten van een open relatie is eerlijke communicatie.
Als intimiteitscoach help ik jullie om open en respectvol met elkaar te praten over jullie verlangens, angsten, en verwachtingen. Zodat jullie elkaars gevoelens en wensen begrijpen, en ook respecteren.
Daarnaast gaan we kijken naar hoe je met elkaar in verbinding kan blijven, ook als er triggers opkomen. Hierbij is het creëren van een veilige setting van cruciaal belang. Bij mij in de praktijk zorg ik hiervoor. En ik leer jullie ook hoe je dat thuis kan doen, zodat jullie samen de uitdagingen, die met het openen van een relatie gepaard gaan, kunnen aangaan.
Belangrijk voor een veilige setting en het wederzijds vertrouwen is om . Het hebben van onduidelijke afspraken, niet uitgesproken verwachtingen, maar ook het idee dat “de ander toch wel zou moeten begrijpen hoe dit voor mij is”, leidt bijna altijd tot problemen. Dan voelen partners zich niet gezien, niet gehoord, niet gerespecteerd. Soms zelf afgewezen. Door hier vooraf duidelijke en eerlijke gesprekken over te hebben kan je veel pijn en gedonder voorkomen. Ook heel belangrijk: begin met kleine stapjes eerst en gooi niet meteen alle deuren vol open.
En dan is er nog het monster onder het bed: jaloezie.
Jaloezie is een emotie die eigenlijk wel hand in hand gaat met het openen van een relatie. Deze emotie is niet voor iedereen even sterk of langdurig aanwezig. maar vroeger of later ervaren de meeste partners binnen een open relatie wel jaloezie. Hoe ‘lastig’ deze emotie is hangt af van veel factoren. Waarschijnlijk valt het wel mee als jullie onderlinge band heel sterk is en jullie allebei goed in je vel zitten. Maar dit kan heel anders zijn als je net ruzie met elkaar hebt gehad, een kind ziek is of je net je baan bent kwijt geraakt.
Wat belangrijk is om te weten, is dat jaloezie niet een draak is die bestreden moet worden. Of dat je pas echt klaar bent voor een open relatie als je nooit meer jaloers bent. Jaloezie is nu eenmaal een heel gewone en menselijke emotie. Als intimiteitscoach leer ik je hoe je deze emotie kunt herkennen, begrijpen en ermee om kan gaan.
Mocht je op een veilige en liefdevolle manier samen met je partner willen onderzoeken of een open relatie iets voor jullie is? Als relatietherapeut en intimiteitscoach begeleidt ik je graag in dit soms mooie, maar ook zeker uitdagende proces. Ook als je al in een open relatie zit, of je eerste stappen hierin gezet hebt, en behoefte hebt aan meer ondersteuning, ben je bij mij van harte welkom.