open relatie, ethische non-monogamie, intimiteitscoach, relatietherapeut

Wat betekent dat precies: een open relatie?

|

In de podcast aflevering van vandaag praten we over open relaties. Wat betekent dat precies: een open relatie? Moet je daar nu wel aan beginnen, of toch maar niet? En waarom zou je dit eigenlijk willen? Maar écht: hoe eerlijk kan je naar jezelf en je partner zijn waarom je dit zo graag wil? Hoe communiceer je hier over? En als je samen besloten hebt om de stap te wagen, hoe pak je dit dan aan zonder elkaar onderweg te verliezen?

Daphne en ik delen over onze eigen ervaringen en processen met open relaties en waarom wij hiervoor gekozen hebben. Daarnaast bespreek ik wat we in mijn praktijk tegenkom als relatietherapeut en intimiteitscoach.

We bespreken hoe je in verbinding kan blijven met elkaar terwijl je samen het gesprek aangaat.

De open relatie, of ethische non-monogamie (ENM) levert vaak een wonderbaarlijke, uitdagende en regelmatig ook enge relatie-dynamiek op. Welke eerste en voorzichtige stappen kan je zetten om dit op een veilige en afgestemde manier te verkennen? We bespreken ook wanneer je hier maar beter níet aan begint. Een open relatie is namelijk geen redmiddel – en mogelijk eerder een sloopmiddel – voor een intieme relatie die niet zo lekker loopt. Dit hebben we helaas maar al te vaak zien gebeuren – en zelf meegemaakt – in de tantra wereld.

Je veilig voelen bij elkaar, vertrouwen hebben in elkaar, eerlijk en integer zijn naar elkaar, maar in de eerste plaats vooral naar jezelf. En zelfs dan is dat niet altijd even gemakkelijk. En hoe maak je een ‘olifant in de kamer’ bespreekbaar? Dat is sowieso al super belangrijk als je in een ‘gewone’ (niet open) intieme relatie zit. En dit wordt zelfs nóg belangrijker als je binnen de relatie intimiteit met anderen introduceert. En geloof ons: als je hieraan begint ga je gegarandeerd aardig wat olifanten op je pad tegenkomen.

Mocht je op een veilige en liefdevolle manier samen met je partner willen onderzoeken of een open relatie iets voor jullie is? Als relatietherapeut en intimiteitscoach begeleidt Yves je graag in dit soms mooie, maar ook zeker uitdagende proces. Ook als je al in een open relatie zit, of je eerste stappen hierin gezet hebt, en behoefte hebt aan meer ondersteuning, ben je bij Yves van harte welkom. Neem contact op.

Update: Er is een tweede deel verschenen in de podcast, waarin Daphne en Yves het open relateren, de open relatie, en tegenwoordig ook wel ethisch non-monogamie (ENM) genoemd, flink onder de loep nemen. Ze delen hierbij uitgebreid over hun eigen proces. Zie aflevering #27.

Vergelijkbare berichten